New York v Praze

Kdo mě zná, tak ví, jakou mám slabost pro New York, ač jsem tam zatím ještě nebyla. A kolekce podzim/zima Gantu je inspirovaná právě touto mekkou módy. Žluté taxíky, hot-dogy a bagely, donuty, pečená jablíčka, trilión amerických plechovek (vanilková Cola, ledové čaje Arizona, americké pivo...) a cupcakes. Hot-dogy byly s cibulkou (obyč i smaženou), nějaké ty papričky, kečup, hořcice a prý byly fantastické - já si raději dala sezamový bagel s uzeným lososem, česnekovou pomazánkou a rajčaty. Jo a smaženou cibulkou. : ) A to vám je něco, co bych snad jedla denně, kdyby mi to vždycky ke snídani připravovala krásná 'prodavačka od stánku' jako v NYC Gantu.

Dámská kolekce nás přenáší na půdu prestižních amerických univerzit, má tři hlavní linie - New York Stories inspiroval NYC street style a 70. léta, najdeme tu manšestr, měkké žebrované pleteniny a flanel. Stejně jako listy stromů v Central Parku se barví na podzim do zlatohněda, tak i tady najdeme mechově zelenou, tmavě hnědou a pískovou. Kluziště Rockefellerova centra se otevírá nedočkavým návštěvníkům, v kolekci to symbolizuje modrá barva. Collegiate je docela typickou Gant kolekcí - preppy styl 50. a 60. let, Yale (a ostatní členové Ivy League), teplé vlněné kabáty s olivkami, parky, vlna z shetlandských ovcí, opět manšestr a tvíd v odstínech šedé, modré a khaki, ale i růžové, jasně zelené a oranžové. Téma White Label se mi líbilo nejvíc - je ztělesněním sofistikovaného oblékání východního pobřeží USA. Stejně jako New York Stories se toto téma vyznává z lásky k New Yorku a zaměřuje se na siluetu města samotného. Přijde mi super, že se inspirovali art deco architekturou, a tak se v kolekci objevují potisky inspirované Empire State Building a dalšími ikonickými newyorskými mrakodrapy. A taky jsou tu mé oblíbené materiály - viskóza, šifon a telecí kožešinka!

U pánské kolekce zas jednou lituju, že mám ňadra a že mi tam dole něco chybí. Stejně jako u dam se kolekce dělí na tři linie. New York Stories opět oslavuje obyvatele žijící v jednom z nejstylovějších měst na světě a nahlíží do šatníku opravdových lidí, ve kterém se objevují praktické kousky hodící se do města - teplé flanelové a manšestrové kalhoty, pleteniny, sportovní i elegantní vlněné kabáty a to vše v odstínech šedé, modré, vínivé a olivové. Collegiate = preppy téma letošní pánské kolekce, oxfordské košile, knoflíky na límečku, sportovní větrovky, praná bavlna, žerzej, břečťanově zelená (Ivy League, že!), bordó, růžová a fialová. Luxury, jak sám název napovídá, je naprosto nejvíc. Znalci ocení neuvěřitelnou zručnost a krejčovský talent přenesený do ikonických kousků. Lehká saka, jemné pleteniny, ležérní a zároveň elegantní bundy a kabáty, kašmírové a vlněné směsi, jemný manšestr, broušený nylon či dvouvrstvé přízové košiloviny, tlumené odstíny námořnické modré, krémové a tmavé vojenské zelené. Může být!

Zlatým hřebem kolekce Gant je pak řada Stockbridge, kterou vytvořil Michael Bastian. Ten letos zůstal věrný jen pásnké kolekci a dámské dal sbohem. Bohužel. Hlavní inspirací této kolekce byl americký ilustrátor Norman Rockwell, který je známý svými ilustracemi titulních stran časopisu The Saturday Evening Post. „Kolekci jsem tvořil v předvolebním období,“ říká Bastian, „a hodně jsem přemýšlel o tom, co nás Američany definuje – jaké jsou naše nejlepší a nejvýznamější charakteristiky národa – a právě kresby Normana Rockwella mě velice oslovily. Tehdy byly jeho ilustrace označovány za zidealizovanou formu reality, ale když se podíváte pozorně, pak uvidíte, že zachycoval také nelichotivé momenty, kterým společnost čelila – rasismus, nábožensku netoleranci a osobní oběti válečné Ameriky – to vše jsou témata, která jsou i v dnešní Americe velice aktuální.“ Kolekce samotná pak často reflektuje uniformy, pracovní oblečení a každodenní oděv, které nosily Rockwellovy kreslené postavy. Fotbalové klubové triko, pletený svetr s logem jablka, opraná kožená bunda, kostkované flanelové košile, dobře padnoucí kalhoty chinos s potiskem, tmavě modré klubové sako, bekovka, nebo třeba originální vzorovaná kravata... To vše z nejpříjemnějších materiálů - chino bavlna, bavlněný flanel, oxfordská košilovina, manšestr či shetlanská vlna. Barevně je pak kolekce plná námořnické modři, olivové, vojenské béžové, šedé, bělavé, burgundské, zelenomodré, lesní zelené, nebo tmavé rašelinové barvy.