Perličková

Před nedávnem za mnou přijel kamarád z Mnichova se čtyřmi Američany, tak jsme si udělali krásný předvánoční večer. Mluvení anglicky je jedna z mých nejoblíbenějších činností a s Američany a Brity obzvlášť, vždycky odejdu s nějakým novým výrazem (a oni taky, angličtina je TAK bohatá). Se Samem z Iowy jsme se bavili o domácích zvířatech, ostatní tvrdili, že se u většiny zvířat nerozlišuje (v názvu) samec od samice, my se Samem tvrdili opak a dokazovali jsme jim to se stále dalšími a dalšími příklady zvířat. Že je ovce sheep, to ví každé malé dítě, každé větší dítě ví, že i množné číslo oveček je sheep (a žádné sheeps!), ale že je beran ram nebo tup, skopec (tedy vykastrovaný beran) wether a ovce ewe už asi nevíte, viďte! U kraviček je to ještě složitější. Dospělá kráva, která už porodila, je cow, jalovice (do tří let!) je heifer, býk je bull, mladý a divoký býk je micky, vůl je steer, starší vůl je bullock, nedostatečně kastrovaný vůl/býk je rig, pozdě kastrovaný vůl je stag - a ten pozná, když je kráva v říji. Telata jsou calves, ale jen během kojení maminčiným mlékem, pak už jsou to weaners (neplést s wieners!), potom z nich jsou feeders a mezi 1-2 roky života se jim říká yearlings nebo stirks. Sam mi vysvětloval, co který býk a vůl dělá, já jsem si to pak opakovala, abych to nezapomněla, a povedl se mi rým, o který bych se tu s vámi ráda podělila: "Cows have had calves, steers are for meat, stags for detecting cows in heat." Mám teď pocit, že vím o turech všechno!

Se svátky přišly kromě spousty vánočních večírků i další příležitosti, kam je potřeba se hezky oblíct, za chvíli budou i silvestrovské oslavy, blíží se plesy a další nóbl události... a já si uvědomila, že nemám žádné extra šaty. Tak jsem se vydala na honbu za perfektními šaty, prošly jsme do detailu asi deset obchodů, až to nakonec vyřešilo H&M na Myslbeku. Nějak mě to volno rozněžnilo, takže potřebuju perličky na všem, na oblečení, doplňcích, opravdu na všem! O Vánocích si musí člověk udělat radost hlavně sobě, no ne? ; ) Princeznovskou korunku jsem dostala asi před pěti lety od kamarádky Natálky, která vždycky věděla, jak na mě. Sehnala ji na bleším trhu a celou ji opravila, přidala perličky... a podle mě by měla častěji věcem vdechovat nový život (a dávat jim smysl). Tohle zrcadlo se šuplíky, u kterého denně postávám pár minutek, je taky od ní, opraveno, spraveno. Jó, to bejvaly ty nejkrásnější Vánoce! : )

P.S.: Byla jsem předvánočně pozdravit všechny ve škole interiérového designu a rovnou tam nechala mou rozmilou dvorní fotografku mě narychlo cvaknout. ; )

Šaty -

H&M

, koruna - dar, kabelečka -

Mango

, prsten -

ANTIPEARLE

, lak -

Essie

, rtěnka -

MAC Ruby Woo