Společensky více významná osoba

Komiksová etiketa, jak sám autor v promo videu říká, je příručka etikety jako všechny ostatní, ale má jednu velkou výhodu - není v ní spousta písmenek, ale naopak obrázky. Možná i vás, stejně jako mě, bavil TV seriál Etiketa (tady je všech 43 dílů), možná jste četli i tu silně písmenkovou Etiketu, já sice ne, ale tahle Komiksová mě dostala. A pobavila. Nedávno jsem vám položila hádanku, někteří jste hádali Persepolis, jiní jste správně tipli Komiksovou etiketu. Pomohlo vám k tomu Colore?

Inu, v nějakých věcech jsem se jen utvrdila, některé mě překvapily. Dřív jsem třeba dumala nad tím, když máme vedle sebe ženu, dědečka a nadřízeného, tak kdo je společensky významnější, kdo nastupuje dříve do dveří. Dle etikety se chodí na návštěvu o deset minut později (good to know). Žena musí vždy sedět po mužově pravici (nebo tam, kde se sama cítí lépe). Taky jsem se dozvěděla, koho a jak oslovovat, kdy a s kým a jak si potykat, jak se kam oblékat - kdy žaket, kdy smoking, kdy dlouhé a kdy krátké šaty, jak se stoluje a jak se jí polévka, k čemu jaké víno a vše o degustaci a dekantaci, kdo má doma přednost v koupelně, jaké dary se nerozbalují a co komu dát, kdo sedí v jakém autě cestou na svatbu, zda upozornit neznámého člověka na rozepnutý poklopec, proč se na lodi nesmí pískat a přiťukávat, jak se chovat na recepci a na plese a na svatbě, co si obléct v hotelu, co je důležité pro jaký národ (obzvlášť Arabové a Jihoameričané překvapili) No prostě kniha vás naučí, co jo a co ne.

P.S.: Nebyla bych to já, abych se nepídila po tom, kde ji mají nejlevněji. V Luxoru, kde jsem se pro ni poprvé nadchla, ji měli za pět stovek, to se mi nechtělo dávat, ale pak jsem ji objevila na Knihcentru za lidových tři sta pade, takže za sebe vřele doporučuju. Člověk objedná ve středu večer a v pátek ráno už si čte!

P.P.S.: Mám vám zas někdy doporučit nějakou knihu? ; )